BAK-Kunst en herkenning
Uit BoemelWiki
Prinsenbeek is karnaval schreef de media in 2018 over het Boemeldoncks Karnaval. Kijk je in het dorp rond die zie je vele kunstwerken die verbonden zijn aan het Boemeldoncks Karnaval. Op deze pagina tref je een overzicht van een aantal herkenningstekens en kunstwerken die verbonden zijn aan Boemeldonck en de BAK.
De naam Boemeldonck is samengesteld op basis van 3 feiten. a) De Beek kende vroeger 3 treinstations, je kon dan van station naar station boemelen. b) Het woord ‘boemelen’ staat ook voor het slenteren, op je gemak doen. Het woord Donk betekende vroeger een kleine hoogte in een laag veengebied. In en rond Prinsenbeek zijn 11 donken bekend. Door dit te combineren ontstond de naam Boemeldonck, een woord van 11 letters, precies evenveel als de naam Prinsenbeek. Helaas is de naam van de bedenker van de naam Boemeldonck niet bekend, het logo is naar een ontwerp van Jan Tankink.
In het tiende jaar van Boemeldoncks karnaval is voor het eerst de pomp drooggelegd op de Markt. De pomp is een schenking van CV de Zwoertjes aan de Boemeldonckse bevolking. Ieder jaar op of rond 11-11 wordt de pomp drooggelegd volgens de traditie dat we vanaf dat moment geen water meer drinken, maar bier. Op vastenavond slaat de Prins de pomp weer aan, als teken van het einde van de karnavalsperiode. De rest van het jaar mag men aan het water.
Vanaf het eerste jaar rijdt het BAK-bestuur in het BAK-Fordje (ca 50 jaar oud) rond. Daarin werden de Burgemeester en zijn vrouw opgehaald op karnavalszondag, en niet teruggebracht, om bij het Marktgebeuren tijdig en officieel ontvangen te kunnen worden. Nadat het BAK-Fordje niet meer de weg op mocht is de traditie voortgezet met een luxe taxi. Vanaf 1997 heeft Prinsenbeek geen eigen burgemeester meer. Vanaf dat jaar wordt de taxi nog op karnavalszondag gebruikt voor een rondrit door de Prins langs de wagens.
Het BAK-bestuur schonk met het 11-jarig jubileum voor iedereen maar speciaal voor de Boemeldonckse jeugd de Bronzen Boemel. Op 19 februari 1977 is de Bronzen Boemel, een ontwerp van Aimé Tollenaer, onthuld. Na een omzwerving staat vanaf 8-11-1997 de Bronzen Boemel op de Markt. Onder deze Boemel is een plateau met de tekst ‘zonder dwarsliggers geen spoorlijn 1997’. Het boemeltje staat op een sokkel met zes hoekstenen, deze verwijzen naar de clubs, het bestuur, het gevolg, de Raad van Elf, de hofkapel en de senaat. De hoekstenen zijn met 11 stenen met elkaar verbonden.
Op 13 november 1976 is het beeld 'de Verbroedering' onthuld. Naar een idee van Frans van Gils verwerkt door mevr. van Miltenburg en Gerard Verpaalen. Verbroedering staat voor ‘het innige vrienden worden’, dit is het hoogste doel van het Karnavalsfeest. Dit is uitgedrukt in een kunstwerk van Gerard Verpaalen. Oorspronkelijk stond het beeld bij de ingang van het gemeentehuis doch is in 2011 naar het plein bij de kerk verplaatst.
In het 38e jaar van de BAK is het Boemelplein op de Markt geïntroduceerd. Iedere club, kapel, optochtdeelnemer kan hier met een eigen tegel voor ‘eeuwig’ vernoemd worden, mits zij tenminste vijf keer aan de Grote Optocht heeft deelgenomen of tenminste vijf keer aan het BAK-liedjesfestival of Kapellenfestival. Daarnaast is het voor de Prins ook mogelijk een eigen tegel te verkrijgen. In 2019 is het Boemelplein tijdens een renovatie van de Markt verhuist naar een nieuwe locatie op de Markt.
De winnaar van de Grote Optocht mocht vanaf de begin jaren de Wissel-BAK in ontvangst nemen. De club die deze troffee 3 keer in 11 jaar wist te winnen mocht deze behouden. Dit is de Black Eagles gelukt door in 1968, 1975 en 1976 te winnen. In het 11e jaar van de BAK is de nieuwe cup onthuld, vanaf dat jaar werd het een echte wissel-cup en wordt uitgereikt aan de winnaar van de A-categorie in de Grote Optocht. Deze cup staat in de volksmond ook bekend als ‘de Cup met de Grote Oren’.
Vanaf het 11e jaar kent de BAK voor de A-wagens een wisselcup. Een club die 3 keer in elf jaar tijd deze cup weet te winnen ontvangt een blijvende herinnering, dit in de vorm van een clown met daarop vermeld de naam van de club en de jaren waarin zij de wisselcup gewonnen hebben. Tot op heden is deze herinnering uitgereikt aan ‘De Joppers’, ‘De Puddingbuksen, ‘De Meelballen’ ‘De Klepperbekken’ en 'CV de Zimkus'.
In het 33e jaar van de BAK zijn in samenspraak met een aantal ondernemers door Aimé Tollenaer kunstwerken samengesteld welke veelal bij de ingang van ‘de zaak’ gepositioneerd is.